Olympisch Test Event Rio - 2 August 2015

Zondag 2 augustus stond bij heel wat triatleten als rood aangestipt in hun kalender. Deze dag ging het Test Event triatlon door in Rio de Janeiro. Veel atleten konden hier  al hun deelname voor volgend jaar verzekeren. Ook al werden er hier voor ons Belgische triatleten geen tickets uitgedeeld toch was dit ook een belangrijke race voor ons. Er vielen namelijk heel veel Olympische punten te rapen. 

De wedstrijd vond plaats op het parcours dat ook volgend jaar voor de spelen gebruikt gaat worden. Alles vond plaats op en rond Copacabana Beach. Er werd gezwommen in de Atlantische Oceaan en doordat het één grote zwemronde was (i.p.v. 2 kleinere zoals meestal op ITU races) lag de eerste boei op een ongewoon verre 516 m. Fietsen werd gedaan op en af Copacabana beach met ook telkens een 2-tal kilometer land inwaarts. Hier moesten we over een serieus stijl klimmetje (ca. 20%). Het lopen was gewoon op en af Copacabana beach.

Ik had startnummer 49 van de 75. Als je weet dat ik 62 ste op de wereldranglijst sta is het duidelijk dat  bijna iedereen uit de top 60 meedeed. Een deelnemersveld te vergelijken met de Grand Final.

Ik was deftig weg in het zwemmen en had constant volk rondom mij. Desndanks de boei op 516m lag werd het nog vechten aan de boei. Ik kwam redelijk door de boei. Het tempo lag hoog maar ik kon de voeten voor mij toch altijd blijven volgen. Eens uit het water zag ik dat ik aan het staartje van een grote groep uit het water was gekomen. Na een snelle wissel en een eerste ronde waar ik op de stijle klim een groepje kon inhalen, kwam ik samen met nog een 10-tal anderen op een 15 sec van de grote groep door. Na nog een tweede ronde echt knallen kwam ik aansluiten bij de grote groep. De Normalized Power na de eerste 2 ronden lag op 370W, wat toch wel heel erg hoog is. Eens aangesloten bij de grote groep probeerde ik zo weinig mogelijk krachten te verspelen en me te focussen op een goede loop. Bijna iedereen uit de grote groep dacht hetzelfde en zo werd onze achterstand op de eerste groep van 8-10 man groter. Aan het begin van het lopen bedroeg hun voorsprong 1min40sec. Ik kende een goede wissel en liep even samen met het groepje van Murray, Mola en Silva. Maar dit tempo lag toch iets te hoog en ik besloot ze te laten gaan. Even liep ik alleen maar toen Adam Bowden (gewezen 3000m steeple loper met een besttijd van 8’28”) mij voorbij stak  kon ik goed volgen. Enkel David Hauss (Europees kampioen en uiteindelijk nog 4 de geworden in Rio) en Ryan Baillie staken ons nog voorbij. Ryan Baillie viel wel terug naar ons groepje. Zo liepen we tot de laatste 200m met zijn drieën. Ondertussen waren we ook atleten van de kopgroep aan het inhalen. Uiteindelijk draaide het op een sprint uit tussen ons drie voor de twaalfde plaats. Ik verloor de sprint van Bowden maar kon wel Baillie achter me houden. 

Zo eindigde ik dus 13 de op het test event. Een resultaat dat ik nooit durfde dromen. Ik wist dat ik in vorm was maar dat ik een 10 de looptijd kon neerzetten in dit deelnemersveld had ik niet verwacht. Dit was alleszins een goede stap richting  Olympische Spelen in Rio volgend jaar aangezien deze 13 de plaats me veel punten heeft opgebracht met een stijging van 8 plaatsen op de Olympische ranking tot gevolg.

Nu even terug in België om dan op 22 augustus weer naar Stockholm te vertrekken voor de volgende WTS manche.