ETU Cup Bratislava 18 mei 2014

Met startnummer 9 had ik de keuze om mijn plaats op het poton te kiezen. Vooraf dacht ik dat iedereen gewoon langs links ging aansluiten en dan zou ik mee volgen. Maar Varga, die nummer 1, had ging al helemaal rechts staan en ook daarna ging iedereen zomaar ergens staan. Na wat twijfelen besloot ik om langs Zachaeus te staan, een goede zwemmer.

Ik had, in tegenstelling tot anders, een wat trage reactiestart. Ik zat in begin toch nog wel goed mee in de oksel van Zachaeus maar na dat degene links van mij aan mij had getrokken was ik zijn oksels kwijt. Ik had toen ook al wel zware armen en moest wat vertragen. Ik kwam redelijk goed door de boeien maar zag dat er toch wel veel volk rondom mij zat. Ik kon dan wel goed mijn plaats behouden maar echt opschuiven lukte ook niet. Ik kwam in een grote groep uit water.

Op de fiets ben ik dan meteen naar het groepje voor mij gereden dan mijn schoenen aangedaan en weer op kop gezet om naar de kop van de eerste achtervolgende groep te rijden. Op 1 ronde was ik van 40 sec op de kop naar 25 sec gereden. Omdat we afgesproken hadden dat als Peter met een groepje van 5 of 6 weg was de andere Belgen niet zouden meerijden reed ik niet echt mee. Wat denk ik ook niet slecht was voor mijn lopen en het gat op de kop ook nooit meer dan 30 seconde bedroeg. Ik positioneerde mij wel constant binnen de eerste 10 omdat het fietsparcours toch wel echt gevaarlijk was. We kwamen met een achterstand van 25 a 30 seconde de 2 de wissel binnen, ik als 5 de of 6 de. Na een goede wissel kwam ik er als eerste uit.

Ik legde meteen een strak tempo op omdat er nog steeds 6 man voor ons liep. 3 andere konden volgen. Ik had in het begin zeker geen super benen, mijn benen waren toch wat verkrampt van de regen en de kou, maar na een tijdje had ik hier geen last meer van. Na 1 km kwam Steinwandter en Van Egdom dan over en ik kon nog vrij goed volgen maar het tempo lag wel echt hoog. Na een gevaarlijke bocht met modder moest ik een klein gaatje laten en moest ik ook even wat temporiseren. Faldum stak me voorbij en Steinwandter en Van Egdom liepen weg. Na een goeie 400 m iets rustiger gelopen te hebben kwam ik er terug door en liep ik terug naar Faldum toe. Ondertussen was er 1 ronde voorbij en hadden we er al 2 van de kopgroep ingehaald. Ik liep dus op dat moment voor een 7 de plaats. De afstand op Steinwandter en Vanegdom vergrootte niet echt maar ik kwam ook zeker niet dichter. Na 3 km liep ik dan Peter voorbij en Schilling kwam ook voorbij mij. Ik volgde hem samen met Faldum. Op dat moment kon ik eigenlijk nog wel wat sneller maar aangezien het gat voor mij onoverbrugbaar was en achter mij ook niemand terug kwam focuste ik mij op de 6 de plaats. De laatste kilometer moest ik me constant inhouden om niet te vroeg aan te gaan en op 500 m van de meet versnelde ik dan. Ik had meteen een gat maar de andere 2 kraakten ook niet echt. Uiteindelijk kon ik nog goed standhouden.

Doordat nummer 3 zijn penaltie niet genomen had was ik 5 de geworden. Dit was zeker de beste race van mijn seizoen tot dus ver maar ik voel dat het nog beter kan. Zeker mijn zwemmen blijft een werkpunt naar de komende wedstrijden toe. Ook het lopen kan ik zeker nog verbeteren tegen de EK’